Over mijzelf

Als geboren creatieveling is de wereld voor mij één grote bron van inspiratie. Alles wat op mijn weg komt, de mensen die ik ontmoet, de plaatsen waar ik kom, alles kan mij inspireren tot het maken van een ontwerp voor een tekening of een schilderij, van een takje dat mijn dochter opraapt en meebrengt (tekening: gevallen takje) tot een bakje pruimen dat omvalt bij het wegzetten van de boodschappen (tekening: rode pruimen). Het kan ook iets zijn dat spontaan mijn aandacht trekt, een bloem in de tuin of soms gewoon een uiting van emotie.

Elk werk krijgt zo iets heel persoonlijks, het is een kijk in mijn ziel tijdens de mooiste maar soms ook de donkerste periodes van mijn leven. Bij ‘Out of the darkness’ bijvoorbeeld kwam ik uit een bijzonder donkere periode en op een gegeven moment moet je gewoon de beslissing nemen om los te laten en verder te gaan. De mistige achtergrond stelt de onzekerheid voor van een toekomst waar je naartoe op weg bent, zonder te weten wat die brengt. Maar waar de weg ook naartoe leidt, het brengt je weg uit de duisternis. Bij sommige werken zegt de titel alles al, zoals bij ‘Bleeding heart’, andere keren blijft de ware betekenis verborgen als een schat in een schatkist die ergens diep verborgen ligt en zo zit achter elk van mijn creaties een uniek verhaal.

 

Hoe het begon

Al zolang ik me kan herinneren ben ik met tekenen bezig maar het is pas vijftien jaar geleden (2001) dat het een echte passie werd na het zien van een tekening in grafietpotlood in een boek in de bibliotheek.

Ik weet nog alsof het gisteren was hoe gefascineerd ik naar de tekening heb staan kijken en hoe de drang om te tekenen in mij werd aangewakkerd. De eerste maanden, misschien zelfs jaren heb ik enkel in grafietpotlood getekend en ook nu nog blijft het één van mijn favoriete materialen, gewoon om de eenvoud die ze uitstraalt. Het is heel puur en rustgevend en dat is ook zo tijdens het maken ervan. Je bent één met je tekening en het is alsof de rest van de wereld heel even niet meer bestaat.

Nadien ben ik ook met andere materialen zoals pastel en kleurpotlood beginnen werken en pas sinds twee jaar heb ik het plezier ontdekt van het schilderen met acrylverf.

Mijn doel

Met mijn werken hoop ik anderen te inspireren hun creativiteit de vrije loop te laten en te experimenteren met materialen en technieken, net zoals ikzelf werd geïnspireerd door het zien van een enkele tekening. Je hoeft geen opleiding te hebben gevolgd om creatief te zijn, om je hart te volgen en om je talenten te stimuleren en vrij te laten. Laat je niet weerhouden door fouten, angst of details. Laat je leiden door je gevoel, door de passie, enthousiasme en plezier in wat je doet. De kunst is om er niet teveel bij na te denken want dan zou je het creatieve proces enkel verstikken. Laat het gewoon gebeuren, laat het los, laat de creatie zich vormen en geniet ervan. 

Over mijn naam

 

Vaak wordt mij de vraag gesteld waar de naam Niety vandaan komt. Misschien in de hoop dat er één of ander spannend verhaal achter zit maar dat is niet zo. Jaren geleden was er een klein jongetje die bijzonder veel moeite had om mijn naam Anita, uit te spreken, hij noemde me steeds Niety. Toen ik begon met tentoonstellingen vond ik het wel leuk om die naam te gebruiken.